Weken blokkeren

hoofdschermOpstarten
Vensteropbouw
Lijst naar Excel
Als u meer uren-informatie wilt
Weken blokkeren

Opstarten

Het PMFlame venster ‘Weken blokkeren’ is onderdeel van de module ‘Planning & urenregistratie’. Aldaar vindt u de betreffende optie onder het ‘Menu’.

Noot: het venster ‘Weken blokkeren’ is alleen toegankelijk voor gebruikers met beheerderstatus.

Δ Top

Vensteropbouw

U ziet links een lijst met alle door uw onderneming geregistreerde weken, aflopend van meest tot minst recent (jaar, week). Daarnaast ziet u meteen de blokkadestatus van de betreffende week, weergegeven door een van de volgende twee symbolen:

geblokkeerd  = week is niet geblokkeerd

nietgeblokkeerd  = week is wel geblokkeerd

Zodra u een van de weken in de lijst selecteert, ziet u in het rechtergedeelte een aantal details verschijnen:

1. Een overzichtje met het totaal aantal ingevoerde uren in die week, uitgesplitst in directe en indirecte uren, en de totaalwaarde van alle directe uren (aantal uren maal tarief).

2. Een overzichtslijstje van elke in die week als actief aangemerkte medewerker, diens vastgelegde contracturen, diens daadwerkelijk ingevoerde uren, en het eventuele negatieve of positieve verschil daartussen.

Let op: vanaf versie 08.07 worden niet alleen de medewerkers getoond die ook daadwerkelijk in die week uren hebben ingevoerd, maar álle medewerkers die op grond van de datum van indiensttreding én de eventuele datum van uitdiensttreding in die betreffende week geheel of gedeeltelijk aan hun contracturen zouden moeten voldoen! Zorgt u er dus voor, dat u zowel beide datums als de contracturen voor alle medewerkers juist hebt ingevoerd; deze hebben namelijk een directe weerslag op de gegevens in de lijst, óók voor weken in het verleden!

Voorbeeld 1: 1 januari valt op maandag. Meneer X begint op 3 januari bij u te werken op basis van een contract van 40 uur per week (8 op maandag, 8 op dinsdag, 8 op woensdag, 8 op donderdag en 8 op vrijdag: u heeft dit vastgelegd in de personeelskaart). Het aantal vereiste contracturen voor die week wordt dan getoond als 24 (meneer X vangt immers aan op woensdag). Vanaf week 2 dient meneer X de volledige 40 contracturen te verantwoorden.

Voorbeeld 2: 1 januari valt op maandag. Mevrouw Y stopt op 4 januari met haar werkzaamheden. Zij heeft een contract voor 20 uur per week (4 op maandag, 4 op dinsdag, 4 op woensdag, 4 op donderdag, 4 op vrijdag). Het aantal vereiste contracturen voor die week wordt dan getoond als 12 (mevrouw Y werkt niet meer vanaf donderdag). Vanaf week 2 komt mevrouw Y niet meer voor in de lijst.

Noot: dit lijstje kunt u rechtstreeks naar Excel exporteren: klik met uw rechtermuisknop op de lijst en vervolgens met links op de menuregel.

3. Een lijst met urenspecificaties naar werkcode én tarief, gegroepeerd op medewerker (alfabetisch gesorteerd).

Achter de naam van de medewerker vindt u het aantal gevonden specificatieregels. U kunt elke ‘medewerkergroep’ open- of dichtklappen door op het balletje te klikken.

U ziet in één oogopslag op welke werkcodes de betreffende medewerker in die week uren heeft ingevoerd, uitgesplitst naar het gehanteerde tarief. De regels tonen het totaal aantal uren voor de betreffende werkcode, het overeenkomende omzetbedrag, en de totalen van kilometers en verschotten. De indirecte ureninvoer kent uiteraard geen tarief of omzet; u herkent dit aan de indicatie ‘-ind’ in de betreffende kolommen.

Indien u wilt weten welke afzonderlijke ureninvoer voor een bepaalde werkcode is ingevoerd, klikt u dan op de betreffende regel. De applicatie toont u dan meteen een popup-specificatie:

lijst-werkcode-specificatie

Noot: zodra uw muis het lijstje verlaat, zal het verdwijnen.

Overzichten in- of exclusief afspraakuren:

overzicht-in-ex

Bepaal zelf of u de ureninvoer die aan afspraken is gekoppeld, al dan niet wilt meenemen. Klik op een van de lampjes en de overzichten worden aangepast.

Δ Top

Lijst naar Excel

U kunt de hele lijst in één keer naar MS Excel exporteren middels de gelijknamige knop. Druk in Excel op de knop ‘Afdrukvoorbeeld’.

excel

Δ Top

Als u meer uren-informatie wilt

De overzichtjes in het venster bieden u waarschijnlijk voldoende informatie om tot weekblokkade over te gaan. Het kan echter zijn, dat u méér wilt weten. Gaat u in dat geval terug naar het hoofdscherm ‘Planning & urenregistratie’ (waar u de ingevoerde uren overigens ook in detail kunt bestuderen) en klik in het menu op ‘Overzichten urenregistraties’. In het daaropvolgende scherm kunt u de ureninvoer vanuit allerlei hoeken en over langdurige periodes bekijken. Gebruik de help-functie aldaar voor alle mogelijkheden.

Δ Top

Weken blokkeren

Het daadwerkelijk blokkeren van de geselecteerde week vergt slechts een druk op de knop. Deze actie is echter onomkeerbaar en uw medewerkers kunnen daarna geen uren meer invoeren of wijzigen in die betreffende week, dus zorgt u ervoor, dat u zeker bent van uw zaak.

Noot: een gebruiker met beheerderstatus kan ook nà de blokkade nog (in beperkte mate) urenregels bewerken/corrigeren. Voor meer details daarover klikt u op de help-knop in het scherm ‘Urenregistratie’.

Het blokkeren van een week is een bedrijfskritisch proces. Vandaar, dat alleen de Admin-gebruiker dit mag doen. U hoeft echter niet als ‘Admin’ te zijn ingelogd; wanneer de applicatie merkt, dat u niet de Admin-logon gebruikt, zal u worden gevraagd het Admin-wachtwoord in te typen. Als dit akkoord is zal de procedure alsnog worden uitgevoerd.