Releasenotes SBR Kredietrapportage versie 10.03.06

In de nieuwe versie van de SBR Kredietrapportage is sprake van enkele “cosmetische” verbeteringen:

Validatie m.b.t. WOZ-waarde (en datum WOZ-waarde) Gebouwen (en terreinen) is aangescherpt

Naar aanleiding van voorbeelden in de praktijk hebben wij gemeend de validatie van de specificatie gebouwen en terreinen aan te scherpen, met name voor wat betreft het opnemen van een WOZ-waarde en de datum van betreffende waarde.
De validatie die plaatsvindt betreft de controle op content in de velden bij aanmaak van een specificatieregel Gebouwen en terreinen in de SBR Kredietrapportage (= veld Bancaire toelichting registergoederen > Uitsplitsing onroerend goed), wanneer de gebruiker/opsteller vergeet content op te nemen in de respectievelijke velden zal daarvan melding gemaakt worden na het activeren van de knop controleren
De gebruiker/opsteller blijft hierbij natuurlijk verantwoordelijk voor de juistheid van de inhoud van de specificatie (die kunnen wij tenslotte niet controleren of valideren op juistheid).

Voorbeeld van validatie Bancaire toelichting > Uitsplitsing registergoed bij ontbreken content via Messagebox:

kredietrap1

Deze validatie verhoogt de waarde en efficiency van de module SBR Kredietrapportage want voorkomt een hernieuwde aanlevering als gevolg van vergeten door de gebruiker/opsteller van het opnemen van gegevens in bepaalde velden!

Voorstel tot Bestemmingsbank wordt niet langer opgehaald

In de nieuwe versie van de module SBR Kredietrapportage blijft het veld Bestemmende bank leeg, dit lijkt in eerste instantie een achteruitgang maar dat is het zeker niet!
Wij hebben overwogen om de Bestemmende bank te abstraheren uit het rekeningnummer van de klant dat vastgelegd is (IBAN bevat tenslotte specifieke kenmerken per bank!) maar hiervan afgezien uit praktische overweging.

Voorbeeld hierbij is een kredietaanvraag bij een andere bank dan de “huisbankier” die abusievelijk verstuurd wordt naar betreffende huisbankier, betreffende SBR Kredietrapportage bereikt dus in eerste instantie niet haar bestemming en wordt afgeleverd op een adres waar hij niet afgeleverd moet worden en waar “slapende honden gewekt worden”.
Uw klant kan daardoor in verlegenheid gebracht worden (of nog erger) en dat mogen wij niet op ons geweten hebben in een streven naar efficiency!
De bestemmende bank dient dus altijd handmatig opgenomen te worden in een SBR Kredietrapportage, uiteraard wordt de SBR Kredietrapportage ook gevalideerd op het ontbreken van het vastleggen van de bestemmende bank!

Afdrukken

Releasenotes Balance Base versie 10.03.02

In de nieuwe versie van Balance Base zijn de Perioderapportages (maand, kwartaal) uitgebreid en verbeterd.
De rapportages die gegeneerd kunnen worden via het Hoofdscherm van Balance Base > Rapporten hebben dezelfde opzet als de reeds beschikbare Jaarrapportages.

Proces van aanmaak en raadplegen respectievelijke rapportages in Balance Base

Bbase1

De keuzemogelijkheden (Mutatieoverzichten) met betrekking tot de Perioderapportages treft u via Maak rapporten in het vervolgscherm in de tree onder Kies rapport:

Bbase2

De Perioderapportages die aangemaakt en gepresenteerd worden zijn afhankelijk van de instellingen die gezet zijn in wijzig !

Wanneer de instelling gezet is op kwartaal zullen (op basis van een kalenderjaar) 5 kwartalen getoond worden in de overzichten die geactiveerd worden, het laatste kwartaal van het gekozen verslagjaar geldt als parameter voor het vergelijkbare kwartaal (5e kwartaal in rapportage) van het voorgaande (of vergelijkende) jaar.
Er is hierbij sprake van en presentatie per kwartaal op basis van een kwartaaltotaal!

Instelling op kwartaal in wijzig

Bbase3

Mutatieoverzicht op basis van Instelling kwartaal (= Perioderapportage W & V hoofdrubrieken)

Bbase4

Wanneer de instelling gezet is op periode (= maand!) zullen (op basis van een kalenderjaar) 13 perioden getoond worden in de overzichten die geactiveerd worden, de laatste periode van het gekozen verslagjaar geldt als parameter voor de vergelijkbare periode (12e of 13e periode in rapportage) van het voorgaande (of vergelijkende) jaar.
Er is hierbij sprake van en presentatie per periode (= maand!) op basis van een periodetotaal!

Instelling op periode in wijzig

Bbase5

Mutatieoverzicht op basis van Instelling periode (= Perioderapportage W & V hoofdrubrieken)

Bbase6

Afdrukken

Instructie - DocMaker 2.0 vanuit Audit Plan

Vanaf Audit Plan versie 10.03.09 (augustus 2017) is het mogelijk om vanuit een werkprogramma een nieuw Word document te genereren en direct in het digitale dossier van de klant op te slaan, te registreren en aan het werkprogramma te koppelen.

Net als bij de Classic versie van DocMaker is, naast uniformiteit, de grootste toegevoegde waarde dat de relatiegegevens vanuit de PM-Record database direct in een Word document kunnen worden opgenomen.

Uitgangspunten: De gebruiker is reeds bekend met het gebruik van de module Audit Plan en de Classic versie van DocMaker

Benodigd: Microsoft Word en een licentie voor de PM-Record module File

Werking

Aan een sub-rubriek kunnen naast bestaande documenten voortaan ook nieuw gegenereerde Word documenten gekoppeld worden. Wanneer men rechts in het scherm (zie afbeelding) op de rechter muisknop klikt verschijnt de nieuwe optie ‘Automatisch nieuw sjabloondocument genereren én registreren’.

AuditPlan1

AuditPlan2

Na het kiezen van de optie ‘Automatisch nieuw sjabloondocument genereren én registreren’ verschijnt het venster ‘Documentgenerator Audit Plan met rechts bovenin (eventueel) de reeds bestaande DocMaker sjablonen*.

AuditPlan3

* = De locatie van de DocMaker-sjablonen is standaard gelijk aan die van de Classic versie van DocMaker, maar er kan ten behoeve van Audit Plan een extra locatie worden aangelegd waarin zich alleen voor een werkprogramma relevante sjablonen bevinden.

NB De sjablonen kunnen (alleen) middels de Classic DocMaker versie in MS-Word worden aangemaakt.

Stap 1

Selecteer het gewenste DocMaker sjabloon**

AuditPlan4

** = Vanaf Office versie 2007 en hoger kunnen zowel .dot als .dotx-sjablonen gebruikt worden.

Opmerking: Voor het gebruik van .dotx-sjablonen dient MS-Word de bestanden op te slaan als .docx, dit is de standaard instelling. De instelling kan indien nodig in Word aangepast worden via Bestand, Opties, Opslaan, Bestanden opslaan in deze indeling. Kies voor ‘Word-document (*.docx)’.

Stap 2

Vul de benodigde gegevens links onderin in, en kies daarna voor de optie ‘Sjabloon naar nieuw document’.

AuditPlan5

Stap 3A

Er verschijnt links een voorbeeld van het gegenereerde bestand, rechts onderin kan de metadata en de opslaglocatie nog aangepast of aangevuld worden vóórdat het nieuwe bestand opgeslagen, geregistreerd en aan het werkprogramma geoppeld wordt.
Pas hier indien gewenst ook de bestandsnaam aan.

AuditPlan6

Stap 3B

Pas middels de tab ‘Dossier’ (eventueel) de opslaglocatie aan.
Klik wanneer alle metadata en de opslaglocatie juist zijn ingevoerd op de knop ‘Registreer’.

AuditPlan7

AuditPlan8

Stap 4A

Wanneer u dubbelklikt op het nieuw toegevoegde Word-document dan zal het bestand geopend worden zodat het kan worden aangepast of gecompleteerd.

AuditPlan9

AuditPlan10

Stap 4B

Wanneer u op het nieuw toegevoegde Word-document met uw rechter muisknop klikt dan kunt u onder andere de bestandsregistratie inzien en bewerken. Tevens kan het bestand, indien van toepassing, hier gemarkeerd worden als verzonden post.

AuditPlan11

AuditPlan12

Afdrukken

Instructie - Installatie PM-Office Integration

Samen met de uitlevering van PM-Record versie 10.04.01 wordt ook een nieuwe versie van PM-Office intergration uitgeleverd. Deze dient u te installeren nadat u PM-Record 10.04.01 heeft gedownload. De installatie procedure treft u hieronder aan.

Verwijderen oudere versies PM-Office Integration

De installatie procedure kan niet in alle gevallen vorige installaties van PM-Office Integration verwijderen. Wij raden u dan ook aan om zelf eerdere versies te verwijderen voordat u de nieuwe versie van PM-Office Integration installeert.

Procedure

Ga naar Instellingen -> Een programma verwijderen of wijzigen

pm officeintegration1

Zoek in de lijst naar PM-Office Integration

Selecteer PM-Office Integration en klik op Verwijderen

pm officeintegration2

Installatieprocedure nieuwe versie

WAARSCHUWING
Ten behoeve van PM-Office Integration wordt op uw PC of server de Microsoft Runtime for Visual Studio Office Integration geïnstalleerd. Het komt in enkele situaties voor dat uw PC of Werkplek bij dit deel van de installatie automatisch herstart. Wij hebben nog niet kunnen voorkomen. Dit is met name van belang voor Terminal server omgevingen. Wij adviseren daarom dat u PM-Office Integration alleen installeert als er geen andere gebruikers ingelogd zijn.

1. Voordat u PM Office Integration opstart dient u alle Office Applicaties af te sluiten.
  2. Na het uitvoeren van de update treft u de installatiebestanden van PM-Office Integratie aan in:
    [PM-basismap]\OfficeIntegratie\PM Office Integration_Office2007 of c:\Basismap\10.4.1.zip of PM Office Integration_Office2013 10.4.1.zip
    1. U dient dit .zip bestand uit te pakken.
    2. Na het uitpakken treft u 2 bestanden aan
      • Setup.exe
      • OfficeIntegratione_Office[versienummer].msi
    3. Start Setup.exe. Hierna komt het welkomst scherm in beeld.
      pm officeintegration3
    4. Kies next om door te gaan. U krijgt nu de mogelijkheid om de locatie te kiezen waarin PM-Office Integration wordt geïnstalleerd.
      1. In de meeste gevallen kunt u de standaard locatie aanhouden.
      2. Wij adviseren om PM-Office Integration te activeren voor iedere gebruiker van deze werkplek.
      3. Klik op next om door te gaan naar de volgende stap
        pm officeintegration4
    5. Alle informatie die nodig is om de installatie uit te voeren is nu aanwezig. U kunt op Next klikken om de installatie te starten.
      pm officeintegration5
    6. Op dit moment gaat Windows enkele rechten controleren:
      1. Voor het uitvoeren van deze stap is noodzakelijk dat u het recht heeft om software te installeren. Indien dat niet het geval is dan zal Windows op dit moment vragen om accountgegevens op te geven van een gebruiker die wel voldoende rechten heeft om te installeren.
      2. Ook als u voldoende rechten heeft kan Windows een waarschuwing geven dat er geprobeerd wordt om nieuwe software te installeren (deze melding is afhankelijk van de instellingen van Gebruikers Account beheer). U dient de aanpassing toe te staan.
        pm officeintegration6
    7. Nadat de installatie is afgerond krijgt u onderstaande melding. U kunt nu op Close klikken.
      pm officeintegration7

PM-Office Integration inschakelen na de installatie

Na de installatie kunt PM-Office Integration nog niet gebruiken. U dient PM-Office Integration eerst in te schakelen voor iedere MS Office toepassing waarin u PM-Office Integration wilt gebruiken. Bij de eerste keer dat u Outlook, Word of Excel opstart, nadat u PM-Office Integration heeft geïnstalleerd, wordt de vraag gesteld of u PM-Office Integration voor deze applicatie wilt activeren. U dient hier de knop Installeren aan te klikken om PM-Office Integration in te schakelen.

pm officeintegration8

Achteraf inschakelen van PM-Office Integration:

Indien PM-Office Integration niet geactiveerd is dan kunt deze alsnog activeren. Dit doet u door de volgende stappen uit te voeren:

1. Ga in de Office Applicatie naar Bestand => Opties. U ziet PM-Office Integration – [application] 2013
    pm officeintegration9
  2. Selecteer de optie Com-invoegtoepassingen en klik vervolgens op Start. Nu krijgt u de mogelijkheid om onze invoegtoepassing te activeren (of te deactiveren).
    pm officeintegration10
  3. Vink onze invoegtoepassing aan en klik vervolgens op OK om de instelling op te slaan.