Tekstopmaak

Introductie
Vaste lay-out opties
Flexibele lay-out opties

Introductie

De opmaak kunt u per rapport wijzigen. Naast de standaardfaciliteiten welke Excel™ biedt per cel, rij, kolom of blad, hebben wij enkele hulpfuncties gebouwd, waarmee u in één keer uw wensen doorvoert in het gehele rapport.

Onder de PM-Report menuoptie <Rapport / Opmaak> wordt onderscheid gemaakt tussen ‘vaste’ en ’flexibele’ lay-out opties. De vaste lay-out opties dient u middels een knop door te voeren in het rapport en kunnen enkele seconden tijd in beslag nemen. Flexibele lay-out opties worden direct met uw keuze doorgevoerd in heel het rapport.

Δ Top

Vaste lay-out opties

• Lettertype en -grootte;
  • Boven-, onder- en linkermarge*;
  • Inspringen teksten;
  • Getalsnotatie voor bepaling van het soort minteken en de kleur van negatieve getallen.

Let op! Kiest u voor een lettertype dat groter is dan de huidige standaard, dan kan dat consequenties hebben voor de hoogte van de regels. Sommige voorloopteksten dienen dan in twee regels te worden opgenomen. Dit dient u zelf aan te passen op de individuele bladen. Wij raden u dan ook aan een combinatie van lettertype en lettergrootte te gebruiken die, qua grootte, gelijk is aan onze huidige standaard (Arial 10).

* Let op! In sporadische gevallen komt het voor, dat bepaalde printers de PM-Report-breedtemarges net niet aankunnen. Hiertoe is de mogelijkheid opgenomen om de linkermarge naar beneden bij te stellen, zodat een en ander goed verwerkt kan worden door dergelijke printers. Het naar boven bijstellen van de linkermarge is niet mogelijk in verband met de benodigde kolommen op diverse bladen.

Tip: afhankelijk van uw specifieke situatie raden wij aan om de lay-out wijzigingen, zeker de vaste lay-out opties, in uw standaard PM-Report sjabloon door te voeren. Zo hoeft u de wijzigingen slechts één keer uit te voeren, in plaats van steeds ieder individueel rapport te wijzigen. Let er echter op, dat bij een update van PM-Report de sjabloon wordt overschreven. Leg daarom in een tekstbestandje altijd goed vast welke wijzigingen u doorvoert, zodat u bij een update de tijdsbesteding  aan het wijzigen van de sjabloon tot een minimum beperkt.

Δ Top

Flexibele lay-out opties

• Valutanotatie
  • Rubricering
  • Spelling Winst-en-verliesrekening
  • Term voor NIBOV
  • Uitlijning paginakoppen (links of rechts);
  • Grijsvlakken wel / niet kiezen.

Tip: indien u voor bepaalde relaties een afwijkende lay-out wenst, dan kunt u de flexibele lay-out opties ook vastleggen in PM-Record onder de PM-Report gegevens. In PM-Report dient u dan wel bij het importeren van vaste gegevens onder stap 1 van het hoofdmenu aan te geven dat u flexibele lay-out wenst te importeren.

Deze standaardfaciliteiten maken het mogelijk individuele wensen in korte tijd uit te voeren. Met behulp van de standaardfuncties in Excel™ bent u ook in staat de opmaak van de teksten en de uitlijning te wijzigen.