Systeeminformatie

Opstarten
Algemene systeeminformatie
Systeemwachtwoorden
Het 'Admin'- wachtwoord
Wachtwoord personeelsdossiers
Ontgrendelingswachtwoord

Opstarten

De PMFlame  module ‘Systeeminformatie’ kan alleen vanuit PM-Record worden opgestart (menu hoofdscherm: ‘Extra – Systeeminformatie en -wachtwoorden’). Bij het openen zal de module de logon-eigenschappen vanuit PM-Record doorgeven en op basis hiervan een eigen connectie met de database tot stand brengen. Dit betekent, dat u de module geheel onafhankelijk van PM-Record kunt gebruiken (zelfs als u PM-Record daarna afsluit).

Noot: deze module is alleen toegankelijk voor gebruikers met beheerderstatus.

Δ Top

Algemene systeeminformatie

De module ‘Systeeminformatie’ heeft – behalve voor het toekennen en wijzigen van een drietal systeemwachtwoorden – een overzichtsfunctie op 4 gebieden: licenties, systeem (= uw computer), database en software. De gegevens zijn voornamelijk technisch en kunnen met name bij problemen of vragen snel cruciale informatie bieden bij uw contacten met de PM-Helpdesk.

U bepaalt links welke categorie u wilt raadplegen door een van de lampjes ‘aan’ te zetten. Vervolgens zal de lijst worden gevuld met gegevens die uit systeem of database worden opgehaald.

Voor uzelf – als beheerder/gebruiker – is met name de categorie ‘database’ belangrijk om regelmatig in de gaten te houden; u ziet daar de grootte van uw database- en logbestand en het aantal records in uw tabellen. Mocht u plotseling opmerkelijke verschillen zien (uw logbestand is bijvoorbeeld plotseling veel groter geworden), dan is het wellicht verstandig om contact op te nemen met uw systeembeheerder of de PM-Helpdesk.

Noot: een aantal (kritische) gegevens wordt alléén getoond aan de ‘Admin’-logon; indien u niet als zodanig bent aangemeld ziet u onder de kolom ‘# Waarde’ dan de tekst: ‘verborgen’. Per uitgeleverde versie kan het aantal van deze gegevens verschillen.

Noot: afhankelijk van uw persoonlijke autorisatie in Windows worden sommige systeemgegevens wel of niet getoond. In bepaalde gevallen kan bijvoorbeeld de software-lijst geheel of gedeeltelijk leeg blijven, omdat er geen toegang is tot de noodzakelijke systeemregisters. Neem in dat geval contact op met uw systeembeheerder.

Δ Top

Systeemwachtwoorden

Er zijn in PM-Record drie algemene wachtwoorden die gebruikersonafhankelijk zijn en bepalen of een bepaalde handeling al dan niet toegankelijk is.

Δ Top

Het 'Admin'- wachtwoord

Hoewel de ‘Admin’-logon feitelijk een in de database geregistreerde gebruiker is (deze bestaat altijd, maar heeft een aparte status), wordt het wachtwoord ervan (of de logon zelf) tevens gebruikt om toestemming te vragen voor bedrijfskritische handelingen – bijvoorbeeld voor het blokkeren van weken. Bovendien zullen medewerkers van de PM-Helpdesk bij het ‘inloggen op afstand’ zich vrijwel altijd met de Admin-logon aanmelden binnen uw systeem.

Noot: de Admin-logon wordt binnen het systeem niet geregistreerd als actieve gebruiker. Update-handelingen en onderhoud kunnen daarom het beste onder déze logon worden uitgevoerd.

Let op: bij veel klantenkantoren heeft men niet de moeite genomen om de Admin-logon te voorzien van een wachtwoord. Dit is buitengewoon onverstandig, omdat ‘Admin’ beschikt over alle rechten binnen uw systeem en dus onbeperkt toegang heeft tot uw bedrijfsgegevens. Een leeg wachtwoord verhoogt de kans op misbruik dus aanzienlijk. Vanaf deze Flame-versie kunt u daarom géén leeg wachtwoord meer opslaan! Indien PM-Record net bij u is geïnstalleerd wijzigt u dan meteen het standaard bij aflevering verstrekte wachtwoord.

Δ Top

Wachtwoord personeelsdossiers

Een speciaal wachtwoord, dat ongeautoriseerde gebruikers belet om via PM-Record personeelsdocumenten te benaderen.

Δ Top

Ontgrendelingswachtwoord

Dit wachtwoord verleent toestemming om bijvoorbeeld personeels- of relatiegegevens in het systeem te veranderen of in te voeren. Wijzig dit wachtwoord regelmatig om zeker te weten, dat alleen gebruikers met úw toestemming gegevens wijzigen!Het wijzigen van een wachtwoord is alleen mogelijk indien u beschikt over het huidige wachtwoord! De werkwijze spreekt voor zich.