SpecOps

Introductie
Installatie
SBR/XBRL Publicatiestukken 2010
Export Fiscaal
Rapport herstellen (Excel 2010)
Opmerkingen

Introductie

Sinds de introductie van PM-Report versie 07.05 en MS Office 2010 is het noodzakelijk geworden om te komen met aanvullende software om bepaalde handelingen alsnog te kunnen verrichten met rapporten die in een eerdere versie van PM-Report zijn gemaakt. Dit voorkomt dat u uw rapport opnieuw dient aan te maken in de nieuwste PM-Report versie om gebruik te kunnen maken van nieuwe functionaliteit. Indien toekomstige nieuwe functionaliteit daarvoor geschikt is, zal deze voortaan ook beschikbaar komen in PM-Report SpecOps.

Voorbeeld: u hebt een rapport gemaakt met PM-Report versie 07.04. U wilt graag exporteren naar Elsevier BAS/VPB op subcodeniveau. Deze functionaliteit is echter pas beschikbaar vanaf PM-Report versie 07.05. Om deze functionaliteit alsnog beschikbaar te maken in het ‘oude’ rapport hebben wij een nieuwe werkbalk geïntroduceerd, PM-Report SpecOps, waarmee u diverse ‘speciale’ handelingen kunt verrichten.

Hieronder worden de mogelijkheden van PM-Report SpecOps één voor één behandeld. Op dit moment zijn er drie opties:

Δ Top

Installatie

PM-Report SpecOps wordt automatisch door PM-UpdateManager geplaatst in de map waar ook PM-Report is geïnstalleerd (standaard is dit ‘C:\Program Files\Pro Management\PM-Report’ of ‘C:\Program Files (x86)\Pro Management\PM-Report’. U kunt PM-Report SpecOps installeren door simpelweg te dubbelklikken op het bestand ‘PM-Report SpecOps.xlam’. Dit is een bestand met de bestandsindeling die geldt vanaf MS Office 2007, te weten ‘.xlam’. Dit betreft een invoegtoepassing met ingeschakelde macro’s. Indien u nog beschikt over MS Office 2003, dan wordt een dergelijk bestand na openen automatisch geconverteerd voor uw MS Office versie, mits u over een door Microsoft uitgegeven compatibiliteitspakket beschikt.

Δ Top

SBR/XBRL Publicatiestukken 2010

Indien u al publicatiestukken voor het verslagjaar 2010 heeft aangemaakt met PM-Report versie 07.04, kunt u deze alsnog deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit doet u door in de PM-Report SpecOps werkbalk gebruik te maken van de optie ‘SBR/XBRL Publicatiestukken genereren en deponeren’. De werking is verder exact hetzelfde als de knop ‘Genereren / publiceren XBRL pubs’ in het hoofdmenu van PM-Report.

Uitleg: door een technische wijziging in de Nederlandse taxonomie kunnen de publicatiestukken voor het verslagjaar 2010 niet met PM-Report versie 07.04 worden gedeponeerd. Indien u dit toch probeert via het hoofdmenu van PM-Report krijgt u een melding dat u niet kunt deponeren voor het jaar 2010. De melding geeft aan dat u pas vanaf versie 07.05 publicatiestukken voor het jaar 2010 kunt deponeren.

Met de PM-Report SpecOps werkbalk kunt u dus alsnog uw 07.04 rapport deponeren.

Δ Top

Export Fiscaal

Vanaf PM-Report versie 07.05 kunt u bij het exporteren naar Elsevier BAS / VPB de keuze maken om te exporteren op subcodeniveau. Dit houdt in dat alle individuele bedragen uit de brugstaat in het exportbestand worden opgenomen, inclusief alle omschrijvingen. Ook voor deze optie geldt dat u in ‘oude’ rapporten de PM-Report SpecOps werkbalk kunt gebruiken om alsnog een exportbestand aan te maken met uitsplitsing op subcodeniveau. Dit doet u door in de PM-Report SpecOps werkbalk gebruik te maken van de optie ‘Exporteren naar fiscaal pakket’.

De werking is in principe hetzelfde als in het hoofdmenu van PM-Report, echter kunt u nu, als u dat wenst, een vinkje zetten bij de optie ‘Volledige uitsplitsing op subcodeniveau, inclusief omschrijvingen’.

Noot: op dit moment ondersteunen wij deze mogelijkheid alleen voor Elsevier BAS / VPB (vanaf verslagjaar 2009). Indien uw aangiftepakket ook in staat om te importeren op subcodeniveau en wenst u deze exportmogelijkheid ook voor uw aangiftepakket, dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Δ Top

Rapport herstellen (Excel 2010)

Door recente updates en wijzigingen door Microsoft kan het genereren van ‘oude’ rapporten problemen geven in Excel 2010. Dit geldt voor rapporten die zijn gemaakt met een PM-Report versie van vóór 07.04.09. Hierdoor lijken grote delen van het rapport te verdwijnen als het rapport opnieuw wordt gegenereerd. Dit wordt veroorzaakt door een fout in Excel 2010. Microsoft is vergeten om een bepaalde variabele te vertalen van 'TRUE/FALSE' naar 'WAAR/ONWAAR'.

Met behulp van PM-Report SpecOps kunt u ‘oude’ rapporten alsnog gebruiken in Excel 2010. Nadat u een rapport op de normale wijze hebt gegenereerd met PM-Report kunt u via de opties ‘Rapport herstellen en opnieuw pagineren’ of ‘Publicatiestukken herstellen en opnieuw pagineren’ het rapport, respectievelijk de publicatiestukken herstellen.